Pressemelding fra International society of sports nutrition

Kreatintilskudd er trygt, gunstig gjennom hele livsløpet og bør ikke begrenses

Stuart, FL, USA, 12. februar 2025:

Forskere som har undersøkt rollen til kreatintilskudd for helse og prestasjon, samt International Society of Sports Nutrition, uttrykker økende bekymring over rapporter om at myndigheter forsøker å begrense salget av kosttilskudd, inkludert tilskudd som inneholder kreatin, til barn og ungdom.

Kreatin er en naturlig forekommende forbindelse som finnes i hver celle i menneskekroppen og spiller en kritisk rolle i cellenes metabolisme. Den daglige omsetningen av kreatin er omtrent 2–4 gram per dag, avhengig av muskelmasse og fysisk aktivitetsnivå [1,2]. Omtrent halvparten av det daglige kreatinbehovet syntetiseres i kroppen fra aminosyrene arginin, glysin og metionin og lagres som fri kreatin eller fosfokreatin i muskler, hjerne, hjerte og andre vev [1].

Den resterende mengden kreatin som trengs for å opprettholde normale celle- og vevsnivåer, kommer hovedsakelig fra inntak av kjøtt og fisk. For eksempel inneholder et halvt kilo (16 oz.) rødt kjøtt og fisk omtrent 1–2 gram kreatin. Inne i cellene omdannes kreatin til fosfokreatin, en forbindelse som er avgjørende for å opprettholde cellens energiforsyning, spesielt under metabolsk stress, som ved intens trening, perioder med skade eller sykdom, og enkelte metabolske sykdommer. Kreatin er essensielt for normal energimetabolisme, sunn vekst og modning hos barn og ungdom. Lavt kreatininntak i kosten har vært assosiert med langsommere vekst, mindre muskelmasse og høyere kroppsfett hos barn og ungdom.

Studier viser at ungdommer ofte får i seg mindre kreatin enn anbefalt gjennom kostholdet. Til tross for vanlige misforståelser har kreatin en veldokumentert sikkerhetsprofil og har gjentatte ganger vist seg å være trygt, selv ved langtidsbruk [3,4]. Det finnes heller ingen bevis for at barn og ungdom som kjøper og tar kreatintilskudd, opplever negative helseeffekter eller har økt sannsynlighet for å utvikle spiseforstyrrelser eller bruke prestasjonsfremmende midler. Tvert imot er de som tar kreatin, ofte opptatt av å forbedre helse, fysisk ytelse, øke muskelmassen og forbedre sin fysiske form.

Siden kjøtt og fisk er dyre og kaloririke kilder til kreatin, er kreatinmonohydrat som kosttilskudd eller berikede matvarer en kostnadseffektiv måte å sikre at barn og ungdom får nok kreatin til å fremme sunn vekst og utvikling.

Kreatintilskudd har også vist seg å være trygt og ha klinisk betydningsfulle fordeler ved pediatriske sykdommer, inkludert akutt lymfatisk leukemi, Duchennes muskeldystrofi og lidelser knyttet til kreatinmetabolismen. Lovgivning som begrenser salget av kreatinholdige produkter til barn og ungdom, er ikke basert på vitenskapelig bevis, som sterkt støtter viktigheten av kreatin i kostholdet og dets sikkerhet som tilskudd. Videre er kreatintilskudd ikke forbundet med spiseforstyrrelser [5], og påstander som antyder det motsatte, er ikke vitenskapelig fundert.

Disse uriktige påstandene og spekulasjonene om farene ved kreatintilskudd kan skremme mindreårige, deres foreldre og helsepersonell fra å anbefale kreatin, til tross for at dette næringsstoffet gir en rekke helse- og prestasjonsrelaterte fordeler for alle aldersgrupper. Dette kan ytterligere redusere tilgjengeligheten av kreatin i barns og ungdoms kosthold, noe som kan hemme vekst, utvikling og oppbygging av en sunn kroppssammensetning.

Vitenskapelige fakta om kreatin

  1. Kreatin er en naturlig forekommende forbindelse som er en primær bestanddel av fosfokreatin lagret i cellene, og er nødvendig for å gi energi til cellene.
  2. Det daglige kreatinbehovet er ca. 2–4 gram per dag, avhengig av muskelmasse og fysisk aktivitetsnivå. Halvparten syntetiseres i kroppen, mens resten må tilføres via kosten og/eller kosttilskudd.
  3. De beste kildene til kreatin i kosten er kjøtt og fisk, som inneholder ca. 1–2 gram kreatin per halvkilo. Siden kjøtt og fisk er dyrt (ca. 40–180 NOK per halvkilo) og kaloririkt (ca. 450–1 400 kcal per halvkilo), er kreatintilskudd en mer kostnadseffektiv måte å sikre daglig inntak av kreatin [1].
  4. Kreatintilskudd er spesielt nyttig for veganere og vegetarianere, som ofte har et lavt kreatininntak i kosten [6].
  5. Analyse av NHANES-databasen (National Health and Nutrition Examination Survey) viser at barn og ungdom med høyere kreatininntak (>1,5 gram/dag) hadde større høyde og vekt, samt mer muskelmasse og beinmineralinnhold, enn de med lavere kreatininntak [8].
  6. Anbefalt inntak (AI) av kreatin for spedbarn (0–6 måneder) som ammes eksklusivt, er 7 mg/dag, og 8,4 mg/dag for spedbarn på 7–12 måneder [10].
  7. Kreatininntaket blant eldre (60+) er ofte utilstrekkelig, noe som har vært knyttet til redusert muskelmasse, styrke og kognitiv funksjon [11].
  8. Kreatinmonohydrat er klassifisert som trygt (GRAS) av FDA og godkjent som kosttilskudd i USA, Canada, Europa, Australia, Sør-Korea, Japan og Kina [13].
  9. Over 680 kliniske studier har blitt utført på kreatintilskudd siden 1970-tallet, med over 12 800 deltakere. Ingen alvorlige bivirkninger har blitt rapportert [1,4,14].
  10. Kreatintilskudd har vist seg å være en av de mest effektive strategiene for å øke styrke, utholdenhet og muskelmasse under styrketrening [4].
  11. Studier tyder på at kreatintilskudd kan ha positive helseeffekter under graviditet, i barndommen, hos kvinner, eldre og personer med ulike helseutfordringer, inkludert diabetes, sarkopeni, osteoporose og nevromuskulære sykdommer [2,4,15-28].
  12. Økt kreatininntak har vært knyttet til bedre kognitiv funksjon, spesielt hos eldre [6,42-45].
  13. Det finnes ingen bevis for at kreatintilskudd forårsaker spiseforstyrrelser. Tvert imot er lavt kreatininntak assosiert med økt risiko for depresjon [45].
  14. Å begrense tilgangen til kreatin for barn og ungdom kan ha negative konsekvenser for deres helse og prestasjon, spesielt i kontaktidretter der det er risiko for hodeskader.

Konklusjon

Den omfattende vitenskapelige dokumentasjonen støtter kreatintilskudd som trygt og gunstig på tvers av alle aldersgrupper. Vi oppfordrer lovgivere, beslutningstakere og helsemyndigheter til å konsultere ledende kreatinforskere og International Society of Sports Nutrition før de vurderer restriksjoner som kan få negative helse- og prestasjonsmessige konsekvenser.
(Creatine.no - norske myndigheter anbefaler et 3 gram kreatin per dag)

Støttespillere:
(Under ser du navnene og titlene til forskerne som støtter erklæringen.

Richard B. Kreider, PhD, FACSM, FISSN, FACN, FNAK Professor and Director, Exercise & Sport Nutrition Lab Department of Kinesiology and Sports Management Doctoral Program Faculty, Department of Nutrition Texas A&M University College Station, TX 77843, USA rbkreider@tamu.edu Page 4 Creatine is Safe and Should Not be Restricted more

Andrew R. Jagim, PhD, CSCS*D, CISSN Director of Sports Medicine Research Mayo Clinic Health System La Crosse, WI, 54601 USA Jagim.andrew@mayo.edu

Jose Antonio PhD, FISSN, FNSCA Exercise and Sport Science Nova Southeastern University Davie, FL, 33328 USA Jose.Antonio@nova.edu

Michael J. Ormsbee, PhD, FACSM, FISSN, FNAK, CISSN, CSCS*D Professor and Director Institute of Sports Sciences & Medicine Florida State University Tallahassee, FL 32306 USA mormsbee@fsu.edu

Chad M. Kerksick, PhD, FACSM, FNSCA, FISSN, CISSN, CSCS*D Assistant Dean & Professor Director, Exercise and Performance Nutrition Laboratory Lindenwood University St. Charles, MO 63301 USA ckerksick@lindenwood.edu

Douglas S. Kalman PhD, RD, CCRC, FACN, FISSN Clinical Associate Professor - Nutrition Dr. Kiran C. Patel College of Osteopathic Medicine Nova Southeastern University Davie, FL, 33328 USA dkalman@nova.edu

Diego A. Bonilla, ISAK 3 Scientific Director & Researcher DBSS – Dynamical Business & Science Society NUTRAL Research Group, Universidad CES Medellin 110911, COLOMBIA dabonilla@dbss.pro

Jeffrey R. Stout, PhD, FNAK, FNSCA, FACSM, FISSN Professor & School Director School of Kinesiology and Rehabilitation Sciences College of Health Professions and Sciences University of Central Florida, USA Jeffrey.stout@ucf.edu

Maurizio Balestrino, MD Associate Professor of Neurology Department of Neuroscience, Rehabilitation Ophthalmology, Genetics and Maternal-Child Sciences (DINOGMI) University of Genoa, ITALY mbalestrino@neurologia.unige.it Page 5 Creatine is Safe and Should Not be Restricted more

Scott C. Forbes, PhD, CSEP-CEP, FISSN Associate Professor Department of Physical Education Studies Faculty of Education Brandon University, CANADA ForbesS@BrandonU.ca

Susan M. Kleiner, PhD, RD, CNS-E, FACN, FISSN Owner/Founder High Performance Nutrition LLC Mercer Island, WA, USA susan@drskleiner.com Ann Frost Brown, PhD, C

Ann Frost Brown, PhD, CISSN Associate Professor & Associate Dean Department of Movement Sciences College of Education, Health & Human Sciences University of Idaho, USA afbrown@uidaho.edu

Sergej M. Ostojic, MD, PhD Professor Department of Nutrition and Public Health University of Agder, NORWAY sergej.ostojic@uia.no

Drew E. Gonzalez, PhD, CISSN, CSCS*D, TSAC-F*D, SCCC Research Associate Exercise & Sport Nutrition Lab Department of Kinesiology and Sports Management Texas A&M University College Station, TX 77843, USA dg18@tamu.edu

Bill I. Campbell, PhD CSCS, FISSN Professor of Exercise Science University of South Florida Tampa, FL 33620, USA bcampbell@usf.edu Eric S. Rawson, PhD CSCS, FACM Professor Health, Nutrition, and Exercise Science Messiah University Mechanicsburg, PA 17055, USA erawson@messiah.edu

Tim N. Ziegenfuss, PhD, CSCS, FISSN CEO - The Center for Applied Health Sciences 6570 Seville Dr Canfield, OH 44406, USA TZ@appliedhealthsciences.org

Mark A. Tarnopolsky, MD, PhD, FRCP(C), Professor of Pediatrics, McMaster Children’s Hospital, Hamilton, Ontario, CANADA tarnopol@mcmaster.ca Darren G. Candow, PhD, CSEP-CEP, FISSN Professor Faculty of Kinesiology and Health Studies University of Regina Regina, SK, CANADA S4S 0A2 Darren.Candow@uregina.ca

Abbie E. Smith-Ryan, PhD, FACSM, FNSCA, FISSN Professor & Associate Chair for Research Department of Exercise & Sport Science/Nutrition University of North Carolina Chapel Hill, NC 27599, USA abbsmith@email.unc.edu

Dr Stacey Ellery, BBioMedSc (Hons), PhD NHMRC Emerging Leader Fellow (EL2) Head Bioenergetics in Reproduction Group The Ritchie Centre Hudson Institute of Medical Research Monash University 27 - 31 Wright Street, Clayton Victoria, AUSTRALIA 3800 stacey.ellery@hudson.org.au

Ralf Jäger, PhD, MBA, FISSN Increnovo LLC 730 E Carlisle Ave Whitefish Bay, WI 53217, USA ralf.jaeger@increnovo.com

Robert Wildman PhD RD LD CISSN Research Associate, Dept of Human Nutrition Kansas State University Manhattan, KS, USA Founder, International Protein Board drrobwildman@outlook.com

Craig Sale, PhD, FACSM Professor of Human Physiology and Nutrition, Institute of Sport Manchester Metropolitan University Manchester, UNITED KINGDOM c.sale@mmu.ac.uk Page 7 Creatine is Safe and Should Not be Restricted more

Rick Collins, Esq., FISSN, NSCA-CSCS Collins Gann McCloskey & Barry PLLC Mineola, NY, 11501, USA Rcollins@cgmbesq.com

Michael D. Roberts, PhD Auburn University Endowed Alumni Professor School of Kinesiology Auburn University Auburn, AL 36849, USA mdr0024@auburn.edu

Vargas-Molina Salvador, PhD Physical Education and Sport, Faculty of Medicine PAIDI 132 Exercise Physiology Research Division, Dynamical Business and Science Society DBSS International Málaga, SPAIN salvadorvargasmolina@gmail.com

Susan J Hewlings PhD, RD Sr Vice President of Scientific Affairs Radicle Science Co-Founder Substantiation Sciences, LLC Cudjoe Key, FL, USA shewlings@substantiationsciences.com

Lem W. Taylor, PhD, FACSM, FISSN Human Performance Lab School of Health Professions University of Mary Hardin-Baylor Belton, TX 76513, USA ltaylor@umhb.edu

Prof. Dr. Hamilton Roschel, PhD, RD Associate Professor - University of Sao Paulo Scientific/Executive Director - Center of Lifestyle Medicine Head - Applied Physiology & Nutrition Research Group University of Sao Paulo Sao Paulo, BRAZIL hars@usp.br

Wagner Domingues, PhD, RD Associate Professor Research Group on Physical Activity and Rehabilitation for Special Groups Graduate Program in Operational Human Performance Air Force University Rio de Janeiro, RJ, BRAZIL wjrdomingues@gmail.com

Trening + kreatin = sant

En årsak-virkning sammenheng er etablert mellom bruk av 100% kreatin monohydrat i kombinasjon med styrketrening og forbedring av muskelstyrke hos voksne over 55 år

Kreatin spiller en viktig rolle i å gi energi til cellene, spesielt under korte perioder med intens fysisk aktivitet.

Kreatin er en av de kosttilskuddene som det finnes mest forskning og dokumentasjon på. Sammen med et sunt, normalt kosthold, fokus på søvn og trening, kan kreatin tilby ulike unike potensielle fordeler, spesielt for idrettsutøvere og aktive personer over 55 år.

Økt muskelstyrke og kraft: Kreatin har vist seg å forbedre styrke og prestasjon i aktiviteter som innebærer korte perioder med intens innsats, som vektløfting eller sprinting.

Forbedret treningsprestasjon: Kreatin kan bidra til å øke treningskapasiteten, slik at enkeltpersoner kan gjennomføre flere repetisjoner, sett eller sprinter.

Forbedret muskelgjenoppretting: Kreatin kan bidra til å redusere muskelskade og betennelse etter intens trening, og fremme raskere restitusjon.

Muskelvolum: Tilskudd av kreatin kan føre til økt vanninnhold i muskelcellene, noe som midlertidig øker muskelstørrelse og fylde.

Hjerne-helse: Noen studier antyder at kreatin kan ha nevrobeskyttende effekter og kan være gunstig for visse nevrologiske tilstander, men det trengs ytterligere forskning på dette området.


EU har godkjent en markedsføringspåstand som kan brukes ved salg av kreatin (uthevet ovenfor)

Hva sier forskningen om kreatin for de over 55?

Mini-e-postkurs: Tren 5 minutter om dagen

Korte e-poster. Enkle øvelser. Resultater du kan merke. Er du klar til å gjøre en liten innsats for en stor forskjell i livet ditt?

MERK: FOREDRAGSHOLDEREN, PROFESSOR DARREN G. CANDOW PHD, ER IKKE TILKNYTTET CREATINE.NO. DETTE ER ET FORDRAG FRA CREATINE CONFERENCE 2022 SOM LIGGER PÅ YOUTUBE. PUBLISERT FOR Å FREMHEVE FORSKNINGEN SOM OMHANDLER KREATIN OG ELDRE VOKSNE.

Gratisressurs: Tar du vår 90-dagers knebøy-utfordring?

Print ut og heng opp på veggen. Last ned gratis PDF-versjon av denne siden her.

Mål: Gjør knebøy med kroppsvekt i 90 dager i strekk.

Tidsbruk: 2-5 minutter per dag.


Instruksjoner

  1. Utfør 20 kroppsvekt-knebøy hver dag.

  2. Kryss av i boksen for hver dag du fullfører.

  3. Gjenta hver dag i 90 dager og opplev fremgang i styrke!

Daglig sporing

Dag

Uke 1

Uke 2

Uke 3

Uke 4

Uke 5

Uke 6

Uke 7

Uke 8

Uke 9

Uke 10

Uke 11

Uke 12

Mandag
Tirsdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
Lørdag
Søndag









































































  

En årsak-virkning sammenheng er etablert mellom bruk av 100% kreatin monohydrat i kombinasjon med styrketrening og forbedring av muskelstyrke hos voksne over 55 år.

Kjøp kreatin på creatine.no. Alle kjøp har 14 dager ubetinget returrett.